top of page

En delfin i Limfjorden 7

LEVESTEDER ALMINDELIG DELFIN

Arten almindelig delfin lever normalt i tropiske og subtropiske havområder, men småflokke og enlige strejfere følger med de varmere havstrømme længere nordpå. De ses ved den norske vestkyst og af og til også i danske farvande. Klimaforandringerne forskyder sydlige faunaer længere mod nord, og hvis de mere varmekrævende fiskearter, som delfinerne jager, rykker længere mod nord, følger delfinerne med.


ENLIGE DELFINER

Det er oftest unge hanner, der forlader deres flok. Hvad årsagen er, ved man ikke. Nogle kan være utilpassede, men det er sandsynligvis ikke altid grunden. De klarer sig ofte fint alene. Nogle af dem slår sig sammen med andre delfiner, når de skal jage eller forplante sig og søger så igen væk og lever alene.

Antallet af delfiner, som lever alene, ser ud til at have været stigende over en årrække. Grunden kender man ikke. Der er flere organisationer, der arbejder med at oplyse om og beskytte de enlige havpattedyr, som kan blive sårbare uden deres flok.

Gennem en lang årrække er der registreret 114 enlige havpattedyr verden over. Heraf er de 78 af dem øresvin og kun syv af dem er af arten almindelig delfin. Der er sikkert flere enlige havpattedyr, som blot ikke er registrerede.


SOCIALE DELFINER

Ifølge hvalforsker Carl Kinze søger nogle enlige delfiner en form for kompensation for kontakten med deres artsfæller ved at søge menneskeligt selskab. Det er dog vigtigt ikke at opsøge en vild delfin, men holde afstand og sikre sig at det er delfinens valg at nærme sig eller forblive på afstand.

Man bør bruge sin sunde fornuft og respektere delfinen som det vilde dyr, den er. Det er ikke altid gavnligt for en vild delfin at interagere med mennesker. Dens adfærdsmæssige repetoire kan ændres, hvilket kan gøre det sværere for den igen at søge tilbage til sin egen art.

Den kan miste sin naturlige årvågenhed og blive sårbar i forhold til de farer, der naturligt er for et vildt dyr i havet eller fjorden.


Fortsættes...

Foto: Lena Storm - Luca, Vildsund 31. okt 2020


Comments


bottom of page