Grydebrød

Engang åbnede jeg et lille bageri. Det Gode Brød (og det var længe før Shulstad stjal navnet).
Jeg bagte og bagte flere nætter om ugen i min forretning "Sund Mad og andre smukke ting" - i Nørregade i Odense. Det var ligemeget hvor meget jeg bagte, så var alt brød altid bestilt på forhånd... Så jeg åbnede Det Godt Brød i Nørregade. Et økologisk Biodynamisk Bageri med salg til gaden. Så havde jeg ellers arbejde nok, med to forretninger, hvoraf den ene var et bageri hvor brødet skulle bages om natten... Nogen andre tog over og Det Gode Brød bager stadig det gode brød til folk i Odense. Takket være Dan og Lissen.
Men her får du min opskrift på et af de gode brød. Det er bagt med surdej. Altså på 3 ingredienser: Vand, mel og salt.
Dejen laves sidst på dagen og brødet bages først på dagen den følgende dag. Tag dejen ud et par timer før brødet skal bages. Det skal bages i en jerngryde. Surdejen kan du lave selv, eller jeg kan sende en til dig for 35 kr + porto.
Du skal bruge 500 gr mel efter eget valg. Et forslag kan være 350 gr manitoba og 150 gr speltmel. Opskriften er som følger:
3 dl vand
1,5 dl aktiv surdej
Tilsæt 500 gr mel
Rør sammen
Smør en skål med olie og kom dejen derover i
Lad den stå en time
Tilsæt 15 gr salt
Vend dejen ind over sig selv i skålen fire gange
Lad den stå i 20 min og gentag
Gør dette 3-4 gange med ca 20 mins mellemrum
Fold til dejen er helt spændt den sidste gang
Stil dejen tildækket i køleskabet natten over
Tag dejen ud ca 2 timer før bagning
Fold den ind over sig selv fra alle sider til den er spændt godt op
Læg den på bagepapir i en skål
Lad den hæve 1-2 timer
Tænd ovnen på 250 grader
Sæt en jerngryde ind i ovnen.
Når ovnen er varm lægges brødet på bagepapiert ind i jerngryden
Læg låg på gryden eller en bageplade over
Bag 30 min ved 250 grader
Fjern låget / pladen
Skru ned til 220 grader
Bag 20 min eller til brødet har en kernetemperatur på min 90 grader
Afkøl på rist...