top of page

Grydebrød


Engang åbnede jeg et lille bageri. Det Gode Brød (og det var længe før Shulstad stjal navnet).

Jeg bagte og bagte flere nætter om ugen i min forretning "Sund Mad og andre smukke ting" - i Nørregade i Odense. Det var ligemeget hvor meget jeg bagte, så var alt brød altid bestilt på forhånd... Så jeg åbnede Det Godt Brød i Nørregade. Et økologisk Biodynamisk Bageri med salg til gaden. Så havde jeg ellers arbejde nok, med to forretninger, hvoraf den ene var et bageri hvor brødet skulle bages om natten... Nogen andre tog over og Det Gode Brød bager stadig det gode brød til folk i Odense. Takket være Dan og Lissen.


Men her får du min opskrift på et af de gode brød. Det er bagt med surdej. Altså på 3 ingredienser: Vand, mel og salt.

Dejen laves sidst på dagen og brødet bages først på dagen den følgende dag. Tag dejen ud et par timer før brødet skal bages. Det skal bages i en jerngryde. Surdejen kan du lave selv, eller jeg kan sende en til dig for 35 kr + porto.

Du skal bruge 500 gr mel efter eget valg. Et forslag kan være 350 gr manitoba og 150 gr speltmel. Opskriften er som følger:


3 dl vand

1,5 dl aktiv surdej

Tilsæt 500 gr mel


Rør sammen

Smør en skål med olie og kom dejen derover i


Lad den stå en time


Tilsæt 15 gr salt

Vend dejen ind over sig selv i skålen fire gange

Lad den stå i 20 min og gentag

Gør dette 3-4 gange med ca 20 mins mellemrum

Fold til dejen er helt spændt den sidste gang

Stil dejen tildækket i køleskabet natten over


Tag dejen ud ca 2 timer før bagning


Fold den ind over sig selv fra alle sider til den er spændt godt op

Læg den på bagepapir i en skål

Lad den hæve 1-2 timer


Tænd ovnen på 250 grader

Sæt en jerngryde ind i ovnen.


Når ovnen er varm lægges brødet på bagepapiert ind i jerngryden

Læg låg på gryden eller en bageplade over


Bag 30 min ved 250 grader

Fjern låget / pladen

Skru ned til 220 grader

Bag 20 min eller til brødet har en kernetemperatur på min 90 grader

Afkøl på rist...
bottom of page